söndag 20 september 2009

Vad är själen?


Ja, vad är själen? Finns den, eller är ger påståendet enbart uttryck för våra önskningar? Om själen finns skänker detta faktum oss således en djupare mening med livet, i den mån att kroppen inte endast är materiell. Exempelvis stärks tesen om reinkarnation och tron på någonting bortom den här livsformen.

Vissa menar att själen ger uttryck för våra känslor, tankar och minnen, medan andra menar att dessa uppstår av kemiska substanser i hjärnan. En teori är att den fysiska kroppen enbart är ett instrument och en boning för själen och vad vi i dagligt tal benämner som bland annat magkänsla.

Jag tror emellertid att om själen finns, så uppfyller den människan liksom en transparent silhuett så länge man lever. Men då kan man ifrågasätta hur två så olika substanser som kropp och själ kan samverka, eftersom kroppen verkar i tid och rum till skillnad från själen. Ska de träffas i själen måste kroppen ta sig utanför tid och rum, och då är det inte längre en kropp. Ska det träffas i kroppen måste själen genomgå en materiell förändring och då är det inte längre en själ.
Slutats: ett möte mellan kropp och själ är omöjligt. Men hur ska de kunna samarbeta när ingen kan få kännedom om vad som händer i densamme? För vad händer om dom inte samarbetar? Om vi är själlösa människor, skulle vi då endast använda vårt alter ego, dvs. att man enbart handlar praktiskt utan någon som helst värme eller känsla. Intuitivt tänkande som när vi tänker med hjärtat, att vi kan känna varför saker känns rätt utan att vi kan redogöra för varför, uteblir. Descartes tänkte sig en växelverkan mellan dessa som skulle ske i tallskottskörteln.

När kroppen dör tänker vissa att själen lever vidare. Varför behöver själen överhuvudtaget då en fysisk kropp? Är det då endast i den här livsformen, på den här jorden eller finns det andra livsformer? Viljan att tro att själen lever vidare, är kanske en tröst för många människor som söker en djupare mening med livet.
 
Sofie Franzén de07a

2 kommentarer:

  1. Intressant tanke, intressant textfärg.
    Du har rätt när du ifrågasätter själens behov av fysisk kropp.

    Men själen kanske inte kan finnas till utan en materiell kropp. När endel människor påstår att "själen lever vidare" så kan ju detta betyda att själen lever vidare i något annat, exempelvis då en ny kropp.

    För precis som du skriver; vad vore det för mening att ha en kropp om själen ändå lever vidare utan..?

    Camilla

    SvaraRadera
  2. Vad textfärgen beträffar: Tack själv!

    Jag skrev "när kroppen dör tänker vissa att själen lever vidare", känns det inte då lite som en paradox att själen skulle leva vidare trots att kroppen är död, i en ny kropp, med samma känslor och värderingar (om det nu är det själen besitter). Alltså; samma person i en ny kropp?

    Sofie

    SvaraRadera