söndag 20 september 2009

Sanning

Hur kan man veta vad som är sant? men framför allt, behöver vi veta vad som är sant? hela livet förlitar vi oss på andra människors ord, det är förvånansvärt få saker som vi har sett eller upplevt själva utan ett förväntat resultat. Självklart måste vi gå utanför de orden om världen ska utvecklas, men många gånger utgår vi ifrån att det som sägs i klassrummet, skrivs i tidningen eller ses på tv är sant, även om det egentligen är en sammanfattning av någon annans sanning.

Finns det någon sanning som är objektiv? Man kan tänka sig någon slags kollektiv sanning som till exempel "Jorden är rund", visst det finns många belägg för att det skulle vara så, men är det sant om du inte har sett det med egna ögon?

Nu utgår dock de flesta ifrån att jorden är rund, och visst vore det praktiskt om alla skulle ha samma syn på de stora gemensamma frågorna? Fast hade det varit så, hade vår syn på omvärlden aldrig utvecklas, vi skulle fortfarande säga att jorden är platt.

Om man då ser till den personliga sanningen, behöver man bevis där, eller räcker det att sanningen är sann för en själv? Det går inte att bevisa att till exempel Gud, Allah eller vad man väljer att kalla en högre makt finns, men går det att motbevisa att den högre makten existerar?

Kanske spelar det inte så himla stor roll vad som är sant eller inte sant, det som betyder något är vad man själv tycker är sant. För frågan är väl ändå. orkar man ifrågasätta allt?


Amanda Pettersson ES07B

1 kommentar:

  1. Precis som nån annan skrev, och som jag tolkade det, så är ju det mesta man vet inte självupptäckt. Man hör från andra om olika fakta som man inte ifrågasätter för 5 öre. Ett påstående om att jorden är rund eller att ett specifikt land ligger någonstans blir automatiskt sanning eftersom att i princip alla säger det, fast förmodligen inte ens hälften av dessa upptäckt det själva utan hört om det.

    När det kommer till frågan om en högre makt är inte lika många överrens trots att många påstår att Gud finns. Över lag räcker det alltså inte bara med ett påstående utan någon form utav "självupplevelse" blir avgörande för om man ska tro på något eller inte. Visst är det svårt att jämföra påståendet om Gud med påståendet om att jorden är rund men det är ändå lite lustigt.

    Linda

    SvaraRadera