lördag 19 september 2009

Vad är sanning?

Hur ska vi veta att det vi upplever är sant? Det hela kan lika väl vara en illusion, att vår hjärna spelar oss ett spratt. Allt som vi känner, ser och hör kanske inte är något mer än en produkt av våra sinnen, bara en slöja som döljer den riktiga verkligheten. Men om man skulle upptäcka den riktiga verkligheten, kan man då vara säker på att detta verkligen är den riktiga verkligheten och inte yttligare en illusion? Kanske det inte äns existerar något tid och rum över huvud taget?
Den värld som vi uppfattar som "den riktiga världen", som jag nämde tidigare i texten, kan ju lika väl vara falsk, men de flesta individer i den här världen kan bekräfta olika ting som stämmer överens med din egen uppfattning: T.ex. att du tycker att stenen du håller i din hand är hård och tung och när de andra individerna håller i samma sten kommer de antagligen säga samma sak.
Men om dessa individer bara är en produkt av ditt medvetande så är de antagligen konstruerade till att bekräfta din egen uppfattning och därmed lurar du dig själv omedvetet. Så i principen kan du inte vara helt säker på vad som är sanning eller inte men du kan anta och bilda min egen uppfattning om vad som är sant.

Sanning kan också vara inviduellt t.ex. religion, personlighet och andra intressen. En person som är troende på en gud och en religion, kan sanningen vara själva tron. Att evolutionsteorin är en lögn och är helt och hållet falsk eftersom religionen är den här personens sanning.
En person kan tycka att en viss livsstil är den här personens sanning och att inte leva efter denna livsstilen innebär att man lever i lögn, att man blir en "falsk" person.


//Victor Ljungblad, ES07B

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar