Man kan inte med säkerhet säga att att världen runt omkring oss finns. Livet skulle kunna var en illusion, som att man kan vakna i en dröm fast ändå sova. Det enda man kan veta med all säkerhet är att man själv finns. Man kan förstås inte leva som att bara man själv existerar, man måste interagera med verkligheten på något sätt och för att få kunskap om verkligheten använder man sina sinnen, och sinnesintrycken bearbetas sedan i hjärnan eller var man nu tror att medvetandet finns. Enligt Platon får vi kunskap från en idévärld medan Aristoteles tror att sinnena är grunden för vetande. Även om man inte kan vara säker på att våra sinnen ger riktig kunskap om någonting, oavsett om det är en drömvärld eller den enda verkligheten följer den i alla fall vissa lagar och regler (t.ex. gravitation, magnetism osv) som tycks vara likadan överallt. Men vad är egentligen kunskap, och vad räknas som det?
Man skulle kunna säga att kunskap är sinnesintryck och erfarenheter som hjärnan drar slutsatser från, som förhoppningsvis kan hjälpa en senare i livet. Sen kan ju hjärnan såklart blanda ihop saker och det är svårt att veta om den "kunskap" man själv har är äkta. Om man har vetskap om något som "alltid" slutar på samma sätt är det förmodligen kunskap, t.ex "om jag hoppar från en höjd borde jag falla ner på grund av gravitationen. Jag kan få svåra skador när jag landar och då kan min kropp sluta fungera".
Sen kan man fråga sig om de finns kunskap som är relativ och två eller fler saker kan vara sanna samtidigt eller om det finns objektiv kunskap i sådant man anser är relativt, eller om det bara är åsikter och det inte finns någon rätt eller fel kunskap alls i många saker.
Först och främst, kan två skilda förklaringar för samma sak vara sanna båda två? Om man tar ett "ytligt" exempel kan det stämma. Två saker kan ha olika färger för en person men se ut att ha samma färg för t.ex. en färgblind, men ingen av dem har egentligen fel. Det är bara en fråga om hur stora intervall man har mellan färgerna, som inte är annat än olika våglängder.
All kunskap kan inte vara relativ, men det kan hända att det finns relativ kunskap även fast jag har svårt att tänka mig det. Om det inte finns det, betyder det att det finnsbara en "sanning" i allting om man går tillräkligt djupt. Det borde finnas rätt och fel åsikter, men då måste man nog ta hänsyn till så många saker en person dragit slutsatser från att det i princip inte finns några "fel" sätt att tolka dem.
Sen kan man fråga sig om man kan bevisa att det inte finns relativitet om man tittar på ett mer generellt ämne som exempelvis fel att döda och dödstraff eller om det är för övergripande för att bara finnas ett rätt sätt att se på det.
Moral och värderingar brukar anses som väldigt relativa, de beror på vilket samhälle man lever i och vilken bakgrund man har, saker kan vara rätt och fel från olika perspektiv och så vidare. Men om ett samhälle fungerar och har värderingar om grundläggande saker som visar sig vara fel enligt den yttersta kunskapen/sanningen, spelar det då någon roll?
Man kan också ifrågasätta om all kunskap verkligen kommer från sinnena, eller om det finns medfödd kunskap och/eller någon mall för vad man kan redan i det genetiska. Reflexer födds alla med, men där är hjärnan inte direkt delaktig så det kan nog inte klassas som äkta kunskap.
Däremot finns det teorier om att alla människor har en slags medfödd grammatik i hjärnan, som underlättar vid inlärning av språk senare. Det måste ligga något i det, eftersom andra djur med liknande intelligens borde utvecklat ett lika komplicerat språk som vårt annars (delfiner, schimpanser m.m. har ett slags språk, men jag tror inte det är lika utvecklat som vårt), i form av teckenspråk om inte annat. Med andra ord måste det finnas en mall för människans hjärna med inbyggd kunskap och allt är inte inlärt.
Man kanske aldrig kan få kunskap om sådant det inte finns någon grund i hjärnan för, fast behöver vi nå fram till en yttersta sanning/kunskap i allt? Förmodligen inte, även om människan gärna vill veta förklaringen till allt.
//Caroline Svensson, NV07H
fredag 18 september 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar