tisdag 29 september 2009

Funderingar över själen.

Att ha en själ. Har vi alla en själ? Finns det någon själ?

Att varndra omkring och ta livet en dag i sänder, att möta nya intryck hela tiden, att lagra information, kunskap, känslor, smaker ja hela köret! Kan bli väldigt påfrestande. Kan själen vara det som håller oss i skick? För att inte spåra ut helt och hållet, för att klara de 12 sammanlagda år man ska gå i skolan till exempel.

Kan själen vara vårt medvetande eller är det skitsnack bara?

-------------

Jag tror att själen är individuell även om det har samma grund hoss oss alla. Vi är alla olika men lika, vi känner olika och ser olika ut. Själen tror jag är det där lilla extra man inte kan förklara, om mand rabbas av en plötslig känsla som man inte riktigt kan sätta fingret på, själen för mig är i grund och botten det jag känner, det som ligger bakom mina tankegångar och det som får mig att tänka bakom tänket.
Låter kanske flummigt men så är livet, helt enkelt.

Jag tänkte bara dela med mig av ett par höst-tankar så här en kväll och sammtidigt göra något nyttigt som att skriva detta blogginlägg som jag skulle skriva. Kan itne säga vad själen är för er eller någon annan, bara försöka beskriva vad jag tror att min själ är just nu, det kan ändras om ett par år, månader, sekunder..

//Hampus Cannerfors ES07B

3 kommentarer:

  1. Jadu Hampus!
    Jag håller faktiskt med dig i stora delar av ditt inlägg.
    Man kan ju ställa sig frågan: hur mycket orkar själen egentligen med? Hur mycket skit kan den ta som vi lägger på oss varenda dag?
    Själen kanske bara är en hylla som finns inom oss, liksom en hylla man lastar böcker på.
    Men i grund och botten tror jag också att själen är känslor. Det man känner.
    Men man kan ju fortfarande filosofiera om att det är något mer!

    Malin Olsson Es07c

    SvaraRadera
  2. Absolut finns det en själ i min mening. Vi vet att de är den som alla tänker på när man är som mest glad eller som mest ledsen, att den driver våra känslor. Inte tusan tänker vi att våran hjärna och dess nervsignaler och nervimpulser som gör det. Rent ur en vetenskaplig synvinkel så kanske man gör det.Men ibland den största majoriteten så tänker man själen som kroppens egna jag, utan själ är man inget tex.

    Vad själen är, det är helt oväsentligt egentligen. Människan skapades intelligent och väldigt nyfiken men kanske är de är det så att "vissa saker är inte gjorda att veta sanningen om", i detta fall, Vad är själen?

    André Radwan ES07B

    SvaraRadera
  3. Självklart kan man koppla själen till vårt medvetande. Men kan man inte också göra det med viljan, vår inre drivkraft, eller möjligen förnuftet?
    För visst är alla dessa begrepp abstrakta för oss, eftersom vi inte kan ta på dem. Vi kan bara förklara dessa genom en deduktiv slutledning.

    Men en följdfråga, kan själen förändras? Kan vi påverka den till att förändras? Och hur mycket av själen är "mig"?

    Emelie Gartzell ES07B

    SvaraRadera